KENZO UCHIAGE HANSHI (1920 - 2003)

Hanshi Uchiage Kenzo's voorouders, de Imata familie, regeerden over 5 verschillende regio's van het Kawachi district in de uitgestrekte provincie Osaka.

Kenzo's vader Nao Jiro Imata werd geboren als de oudste zoon en erfgenaam van de Imata familie. Als jonge knaap verloor hij zijn beide ouders en werd opgenomen in de Uchiage familie. Zodoende werd hij Nao Jiro Uchiage. Nao Jiro's oudste kind, Uchiage Kenzo, werd geboren in 1920. Hij was een stevige jonge kerel met een aangeboren aanleg voor sporten. Zijn interesses in de Martial Arts gingen uit naar Sumo (de meest populaire gevechtsport in Japan) en Judo.

Toen hij nog studeerde aan de Imamiya hoge school, behaalde hij reeds zijn 3° Dan in het Judo. In zijn laatste jaar werd hij 2° tijdens de All Japan High School Sumo Championships en werd hem gevraagd, door de grote Yokozuna "Tamanishiki", om een carrière te overwegen als beroeps Sumo-worstelaar. Daar bedankte hij echter voor omdat hij in 1937 had besloten om rechten te gaan studeren aan de Ritsumeikan Universiteit te Kyoto. Daar vervoegde hij dadelijk de universitaire Karate-do club, die toen nog getraind en gecoached werd door de oprichter van het Goju-Ryu, Meester Miyagi Chojun. Betrekkelijk vlug werd hij een van Miyagi's beste karate-do beoefenaars.

Hij volgde vier jaar het karate-do onder Meester Miyagi's leiding. In 1942 werd hij gekozen tot Team-Captain van de Ritsumeikan Karate-club, één jaar nadat Ujita Shozo dit was geweest. Van einde 1942 tot 1945 diende Hanshi Uchiage Kenzo in het Japanse keizerlijke leger als officier met bevel over de Airforce Groundcrew.

Na zijn demobilisatie ging hij terug naar de Universiteit om zijn studies rechten af te maken en vervoegde opnieuw de Ritsumeikan Karate-club die hij 2 jaar leidde. Daarna installeerde hij zijn eigen Dojo, naast zijn huis in zijn geboortestad Osaka.

Eind jaren veertig, begin jaren vijftig, waren er 5 sterke Goju-Ryu instructeurs: Ujita Shozo, Uchiage Kenzo, Kisaki Tomoharu, Katano Kinkichi en Okamura Mitsuharu. Deze vroegen hun senior medestudent Yamaguchi Gogen hen te begeleiden als coach tijdens hun rondreizen om zich met andere karate-clubs te meten en te wedijveren (toen vocht men nog tot knock-down). Zij waren hierbij zeer succesvol. Niet in het minst daar zij het vrije gevecht onder Yamaguchi Gogen reeds lang beoefenden en beheersten. Het is grotendeels dankzij dat succes dat Goju-Ryu Karate-do het respect en de reputatie verwierf, waarop het nu nog steeds kan bogen. Momenteel telt het Goju-Ryu Karate-do ongeveer 800.000 beoefenaars over de gehele wereld. Grootmeester Uchiage heeft ongeveer 60 jaar van zijn leven gewijd aan het beoefenen en onderrichten van Meester Miyagu's Goju-Ryu. Hij was coach van het japanse team dat de 4° wereldkampioenschappen W. U. K.O. won.

Hij behoorde tot één van de twee hoogst gegradueerde van de All Japan Karate-do Federation (J. K. F.). Hij werd opgenomen in de Nippon Budokan Budo Korosho (Japan Martial Arts Award) in 1987, als enige individu voor Karate-do.

Helaas is hij in oktober 2003, op 83 jarige leeftijd heengegaan. Hij was de laatst levende leerling van Meester Miyagi Chojun. Dat de karate-wereld in het algemeen en het Goju-Ryu in het bijzonder hierbij een groot meester verloren heeft, staat buiten kijf.